Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 27.02.2018. 09:30

Javni poziv za učešće poslodavcima u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018: Prvo radno iskustvo 2018, Prilika za sve 2018, Zapošljavanje žena 2018, Periodično zapošljavanje 2018, Doprinos 500–2018, Javni radovi 2018

Izvor: Akta.ba, 27.02.2018.

U skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba („Službene novine Federacije BiH“, br. 41/01, 22/05 i 9/08), Strategijom jačanja funkcije posredovanja u javnim službama za zapošljavanje u Federaciji BiH i Programom rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu, Federalni zavod za zapošljavanje objavljuje

 

JAVNI POZIV

za učešće poslodavcima u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018

 

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 40.000.000 KM u skladu sa Finansijskim planom za 2018 i procjenom za 2019 i 2020. godinu.

Federalni zavod za zapošljavanje (u daljem tekstu: Zavod) realizira Program u saradnji sa kantonalnim/županijskim službama za zapošljavanje (u daljem tekstu: Služba/službe).

Izrazi u ovom dokumentu koji su napisani samo u jednom gramatičkom rodu odnose se podjednako na muški i ženski rod. 

 

- Cilj Programa

Program se realizira s ciljem zapošljavanja najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva.

Programom je predviđeno sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa i/ili dijela neto plaće, u zavisnosti od pojedinačne mjere.

 

- Korisnici

Poslodavci

Korisnici Programa su poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, te oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o finansijskoj konsolidaciji.

 

U Programu ne mogu učestvovati:

- poslodavci koji su koristili kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera Zavoda/Službe a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima, odnosno nisu zaposlili predviđen broj radnika i ne vraćaju redovno dobivena sredstva,

- poslodavci koji ne izmiruju redovno obaveze po osnovu poreza i doprinosa, ili koji nemaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa,

- poslodavci evidentirani u Registru novčanih kazni zbog duga neplaćenih novčanih kazni i troškova postupka, jer sa zaposlenikom nisu zaključili ugovor o radu (rad na crno).

Po svakoj objavi Javnog poziva, kojih će biti najmanje tri (3), poslodavcu se može odobriti sufinansiranje zapošljavanja ,ukupno po svim mjerama, najviše po 20 osoba sa evidencije nezaposlenih po kantonu/ županiji.

Poslodavcu se neće sufinansirati zapošljavanje osoba koje je već zapošljavao, ne koristeći sredstva iz poticajnih mjera Zavoda/Službe, a kojima je prestao radni odnos kod tog poslodavca u posljednjih 12 mjeseci prije dana podnošenja prijave na određeni Javni poziv (izuzev mjere: „Javni radovi 2018“).

Također, poslodavcu se neće sufinansirati zapošljavanje osoba koje je zapošljavao koristeći sredstva iz poticajnih mjera Zavoda/Službe, a kojima je prestao radni odnos kod tog poslodavca u posljednja 24 mjeseca prije dana podnošenja prijave na određeni Javni poziv (izuzev mjere: „Javni radovi 2018“).

Poslodavcu se neće sufinansirati zapošljavanje osoba po mjeri „Periodično/sezonsko zapošljavanje 2018“ koje je već zapošljavao, koristeći ili ne koristeći sredstva iz poticajnih mjera Zavoda/Službe, a kojima je prestao radni odnos kod tog poslodavca u posljednja četiri (4) mjeseca prije dana podnošenja prijave na određeni Javni poziv.

Korisnici mjera „Prilika za sve 2018 - mogućnost produženog sufinansiranja zapošljavanja“ i „Doprinos 500 - 2018“ su poslodavci iz realnog/privatnog sektora.

Korisnici mjere „Javni radovi 2018“ su poslodavci registrirani u Federaciji BiH, i to: javna preduzeća, jedinice lokalne samouprave, federalne, kantonalne i općinske institucije/ustanove koje djeluju u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, komunalne privrede, ekologije i turizma, kao i nevladine organizacije koje sarađuju sa pomenutim institucijama/ustanovama ili rade na programima/projektima podržanim od drugih donatora.

Poslodavcu se neće sufinansirati zapošljavanje osoba, tj.neće se zaključiti ili će se raskinuti ugovor o sufinansiranju zapošljavanja u slučaju ukoliko se utvrdi namjera zloupotrebe ciljeva i drugih odredbi ovog programa.

 

- Nezaposlene osobe

Korisnici Programa su nezaposlene osobe definirane ciljnim grupama i prijavljene na evidenciju službi za zapošljavanje u Federaciji BiH prije dana podnošenja prijave poslodavca na Javni poziv.

 

- Poticajne mjere i ciljne grupe

 

Prvo radno iskustvo 2018

Sticanje prvog radnog iskustva za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina, i to:

- za osobe sa srednjom stručnom spremom (III i IV stepen), prijavljene na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave poslodavca na Javni poziv, uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest (6) mjeseci,

- za osobe za višom (VI stepen) i visokom stručnom spremom (VII), ukoliko su prijavljene na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave poslodavca na Javni poziv, uz zasnivanje radnog odnosa na period od 12 mjeseci.

Cilj ove mjere je da se što većem broju mladih osoba omogući osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovale, te na taj način poboljša njihova konkurentnost i integracija na tržištu rada.

Korisnici mjere „Prvo radno iskustvo 2018“ treba da osiguraju mentora u zvanju/zanimanju za koje su se školovali.

Mentor može biti zaposlenik angažiran na osnovu odluke poslodavca ili druga stručna osoba angažirana na osnovu odgovarajućeg ugovora ili sporazuma. 

Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira:

a) iznos od 330 KM za protekli mjesec za osobe sa srednjom stručnom spremom (III i IV stepena) u trajanju od šest (6) mjeseci i

b) iznos od 360 KM za protekli mjesec za osobe sa višom (VI stepen), odnosno visokom stručnom spremom (VII stepen) u trajanju od dvanaest (12) mjeseci.

 

Zapošljavanje žena 2018

Mjera podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih žena, bez obzira na stepen obrazovanja, radno iskustvo i dob, na period od šest (6) mjeseci i zapošljavanje nezaposlenih žena više (VI stepen) i visoke stručne spreme (VII stepen), bez obzira  radno iskustvo i dob, na period od 12 mjeseci.

Poslodavac se odmah prilikom prijavljivanja na Javni poziv odlučuje za varijantu perioda sufinansiranja i broj osoba.

Cilj ove mjere je da se nezaposlenim ženama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost., te doprinese povećanju stope zaposlenosti žena.

Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira:

a) iznos od 390 KM za protekli mjesec za žene, bez obzira na stepen obrazovanja, u trajanju od šest (6) ili

b) iznos od 390 KM za protekli mjesec za žene sa višom (VI stepen), odnosno visokom stručnom spremom (VII stepen) u trajanju od dvanaest (12) mjeseci.

 

Prilika za sve 2018 - mogućnost produženog sufinansiranja zapošljavanja

Mjera podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, spol, dob i stepen obrazovanja, na duži period, i to u trajanju od šest (6) ili 12 mjeseci, uz podršku poslodavcu refundiranjem ½ subvencije nakon šestog (6). do 12.-tog  mjeseca perioda sufinansiranja, i to isključivo kod poslodavaca u privatnom sektoru.

Poslodavac se odmah prilikom prijavljivanja na Javni poziv odlučuje za varijantu perioda sufinansiranja i broj osoba.

Cilj ove mjere je da se nezaposlenim osobama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost uz mogućnost pružanja podrške poslodavcu u obliku produženog sufinanciranja zapošljavanja.

Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira:

a) iznos od 330 KM za protekli mjesec u trajanju od šest (6) mjeseci ili

b) iznos od 330 KM za protekli mjesec u trajanju od prvih šest (6) mjeseci i iznos od 165 KM za protekli mjesec u trajanju od narednih šest (6) mjeseci u okviru produženog sufinansiranja (6+6).

Doprinos 500 - 2018

Mjera podrazumijeva sufinansiranje zapošljavanje nezaposlenih osoba, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja na period od šest (6) mjeseci.

Cilj ove mjere je da se nezaposlenim osobama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost uz  poticanje poslodavaca za  osiguravanje više plaće nezaposlenoj osobi/radniku, a koja podrazumijeva podršku poslodavcu isključivo u privatnom sektoru kroz refundiranje iznosa uplaćenih obaveznih doprinosa u visini od 500 KM.

Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 500 KM isključivo za obavezne doprinose za protekli mjesec u trajanju od šest (6) mjeseci.

 

Periodično/sezonsko zapošljavanje 2018

Mjera podrazumijeva sufinansiranje zapošljavanje nezaposlenih osoba, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period do šest (6) mjeseci.

Cilj ove mjere je da se nezaposlenim osobama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost, te da se poslodavcima osigura radna snaga u skladu sa njihovim potrebama.

Poslodavac sa Zavodom/Službom zaključuje ugovor o sufinansiranju zapošljavanja potrebnog broja osoba na period od najduže šest (6) mjeseci. Ugovori o radu koje poslodavac zaključuje pojedinačno sa nezaposlenim osobama se zaključuju višekratno, i to: najkraće na jedan (1), a najduže na šest (6) mjeseci u okviru perioda trajanja pomenutog ugovora.

Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 330 KM za protekli mjesec u trajanju do šest (6) mjeseci.

 

Javni radovi 2018

Mjera podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih osoba, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja,  uz zasnivanje radnog odnosa na period do tri (3) mjeseca.

Cilj ove mjere je da se obezbijedi zapošljavanje/radno angažiranje nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih sa područja Federacije BiH, radi ublažavanja socijalnih posljedica nezaposlenosti, motivacije za traženje posla, te integracije na tržište rada kroz vremenski ograničeni radni angažman i društveno koristan rad (npr. zaštita i očuvanje okoliša, sanacija divljih deponija, uređenje cesta, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, socijalna zaštita, pomoć starima i nemoćnim osobama, zaštita kulturnih spomenika, obrazovni programi i dr.).

Zavod Poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 390 KM za protekli mjesec u trajanju do tri (3) mjeseca.

 

- Uvećanje osnovnog iznosa sufinansiranja

Osnovni iznos sufinansiranja u svim mjerama se bez kumulativnog zbrajanja povećava za 10% za sljedeće kategorije nezaposlenih osoba:

- osobe sa invaliditetom, kao i radno sposobne osobe sa lakom i umjerenom retardacijom (dokaz - uvjerenje instituta za medicinsko vještačenje),

 -članovi šehidskih porodica ili porodica poginulih branitelja (dokaz -uvjerenje BIZ-a ili drugi relevantan dokaz),

- nezaposleni demobilisani branitelji (dokaz - relevantna dokumentacija),

- djeca nezaposlenih demobilisanih branitelja (dokaz - uvjerenje BIZ-a),

- djeca i supružnici osoba s invaliditetom od 60% i više (dokaz - uvjerenje općine),

- članovi domaćinstva u kojem ni jedan član nije zaposlen (dokaz - uvjerenje općine i uvjerenje biroa za zapošljavanje),

- Romi (dokaz - ovjerena izjava o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini),

- samohrani roditelji, staratelji i hranitelji i njihove djece (dokaz - uvjerenje centra za socijalni rad),

- roditelji djeteta sa posebnim potrebama i roditelji teško bolesne djece (dokaz - uvjerenje centra za socijalni rad, druga relevantna dokumentacija),

- žrtve nasilja: civilne žrtve rata, žrtve nasilja u porodici i dr. (dokaz - uvjerenje centra za socijalni rad, MUP-a, suda, te sigurne kuće),

- liječeni ovisnici (dokaz - uvjerenje specijalizirane medicinske ustanove, uvjerenje komune),

- bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu (dokaz - uvjerenje doma za nezbrinutu djecu, uvjerenje centra za socijalni rad).

 

- Prijava na Javni poziv

Poslodavac se prijavljuje za učešće u Programu putem linka na web portalu: www.fzzz.ba, te u prijavu unosi svoje podatke i podatke o osobi koju namjerava zaposliti (broj, stručna sprema, mjesto prijave na evidenciju nezaposlene osobe i dr.) i po kojoj poticajnoj mjeri.

Datum podnošenja prijave je datum kada se poslodavac prijavio putem linka na portalu.

Podaci o prijavljenim poslodavcima bit će objavljeni na portalu i ažurirani do okončanja Javnog poziva. Također, u slučaju zahtjeva za posredovanjem u zapošljavanju, bit će objavljeni i dostavljeni službama za zapošljavanje radi posredovanja podaci o poslodavcima, broju i kvalifikacijama osoba koje se potražuju. 

 

- Opće napomene

Cjelokupan tekst Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018 je dostupan na web portalu: www.fzzz.ba.

Dodatne informacije o Programu možete dobiti putem Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih/županijskih službi za zapošljavanje.

 

Javni poziv se objavljuje 27.2.2018. godine (utorak), a trajat će najdalje do 31.12.2018. godine i objavljivat će se najmanje tri puta u okviru ukupno predviđenih sredstava za Program, uz eventualno pridruživanje neugovorenih sredstva iz prethodnih objava i programa.

 

 

OBAVIJEST - 27.2.2018. godine - Zbog dovoljnog broja pristiglih prijava i ograničenosti sredstava Javni poziv je zatvoren za Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski Zapadnohercegovački, Kanton Sarajevo i Kanton 10.

NAPOMENA - Tokom godine će Javni poziv biti objavljen još dva puta.

 

 

Prvo radno iskustvo 2018 - Link za prijavu

Prilika za sve 2018 - Link za prijavu

Zapošljavanje žena 2018 - Link za prijavu

Periodično zapošljavanje 2018 - Link za prijavu

Doprinos 500 – 2018 - Link za prijavu

Javni radovi 2018 - Link za prijavu

 

 

Izvor: http://www.fzzz.ba/projekti/program-sufinansiranja-zapoljavanja-2018

 

 

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: